Zupa Marokańska - Harira z soczewicą

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur Bylina
Posty: 16
Rejestracja: 20 mar 2017, 21:30
Lokalizacja: Kielce / Biała Podlaska
Discord: Artur Bylina#8483
Kontakt:
Artur Bylina’s avatar
Loading…

Zupa Marokańska - Harira z soczewicą

Post autor: Artur Bylina »

Zupa Marokańska - Harira z soczewicą z moją przeróbką :D

Obrazek

Obrazek

Składniki:
- bulion z kostki rosołowej lub z mięsa np. ok. 0,5kg udka i 0,5kg wołowiny.
- cytryna
- pomidory z puszki /pomidorowy koncentrat
- ciecierzyca ( umyć i namoczyć dzień przed )
- soczewicą zielona i czerwona ( umyć i namoczyć dzień przed )
- natka pietruszki lub kolendra
Do garnka wlewamy oliwę i dusimy ( można dodać szklankę wody ):
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1/3 selera naciowego / bulwa ( pokrojone / starte )
- marchewkę ( pokrojone / starte )
- pół papryki np. mix zielona i czerwona
- ziemniaka ( lub więcej )
- imbiru 2cm
- 4 daktyle
- 5 pomidorów
Przyprawiamy:
- pieprz
- cynamon
- kurkuma
- kmin
- szafran
- ostra papryka
- majeranek
- bazylia
Następnie dodajemy pomidory skrojone ( z lub bez skórki ) i koncentrat pomidorowy / przecier / krojone pomidory. Chwilę jeszcze dusimy wszystko, dolewamy bulion ( z mięsem wołowym ) ok. 1,5l.
Do tego 6 łyżek zielonej i czerwonej soczewicy, oraz 10 łyżek cieciorki z puszki / wcześniej namoczonej. Gotujemy aż będą miękkie. Po tym czasie dorzucamy 3 łyżki drobnego makaronu i wyciskamy cytrynę. Zupę można zagęścić mąka z odrobiona wody. Pod koniec wrzucamy natkę pietruszki i świeża kolendrę. Można podać z cytryną, daktylami lub jajkiem.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości